Tegels verven

Kan ik mijn tegels verven?

Ja! Tegels kun je vrij makkelijk zelf verven! In deze stap voor stap uitleg vertellen we je niet alleen welke stappen je moet door lopen voor het beste resultaat, maar ook wat je nodig hebt als je je tegels wilt gaan verven.

Wat heb je nodig voor het verven van tegels?

Eigenlijk heb je in de basis hetzelfde nodig als je tegels gaat verven dan wanneer je bijvoorbeeld een muurtje gaat schilderen. Je hebt nodig:

  • Ontvetter
  • Afdekfolie en/of stucloper (kranten kunnen eventueel ook)
  • Schildersplakband
  • Grondverf
  • Tegelverf
  • Kwast
  • Roller

Tegels verven stappenplan

Natuurlijk doet iedereen het vaak net even iets anders, maar wij zetten de basis stappen voor het zelf verven van tegels in de badkamer, op het toilet of in de keuken voor je op een rijtje!

Stap 1 Ontvetten

Allereerst wil je dat de tegels die je gaat verven schoon worden gemaakt. Niet zo maar even afvegen, maar je wilt ze echt ontvetten. St. Marc is hiervoor een hele goede en budgetproof oplossing, maar natuurlijk zijn er veel meer ontvetters verkrijgbaar. Gebruik een schuurpapier of schuurvlies zodat je de tegels een beetje opruwt voor betere hechting. Zorg er daarna voor dat je de werkomgeving heel goed droog maakt.

Stap 2 Afplakken

Dit wordt als veel mensen gezien als het vervelendste klusje van het hele schilderen: afplakken. Afplakken moet namelijk heel secuur gebeuren zodat je straks niet ergens verf hebt wat eigenlijk helemaal niet de bedoeling is. Plak daar waar de tegels andere oppervlaktes raken – zoals de muur of het bad – af met schilderstape. Zorg er ook voor dat de vloer beschermd wordt. Dit kan met een zogenaamde stucloper, maar als je deze niet voorhanden hebt dan kan afdekfolie of eventueel kranten ook. Zorg er wel voor dat de beschermlaag op de vloer dik genoeg is en stevig vast zit voor als je er overheen loopt.

Stap 3 Grondverf aanbrengen

Om het verven van tegels echt een succes te laten worden, moet je het eerst een laagje grondverf aanbrengen! Wij zetten een aantal specifieke grondverf opties voor je op een rij. Breng nu de grondverf aan en ook al is het grondverf en gaat er nog een uiteindelijke laag overheen, doe dit netjes en secuur! De grondverf moet nu het eerst goed drogen. Hoe lang staat meestal op het product zelf. De Alabastine tegelgrondverf is bijvoorbeeld na 8 uur overschilderbaar.

Stap 4 De tegels verven

Nu gaat het echte werk beginnen: je gaat de tegels verven. Werk altijd van boven naar beneden en begin in een hoek en werk dan langzaam naar de volgende hoek. Zorg ervoor dat je voldoende, maar zeker ook niet te veel verf op je kwast of roller hebt. De hoekjes doe je het eerst met een kwast zodat je preciezer kunt werken. Ook de voegen doe je alvast even met de kwast. De grotere oppervlaktes doe je met de roller zodat de verf mooi egaal uitgesmeerd wordt. Bovendien het gaat sneller.

Stap 5 Na het verven

De verf zit erop! Nu is het een kwestie om heel voorzichtig de schilderstape rond de randen weg te halen. Doe dit voordat de verf helemaal droog is, anders kan dit tot barsten in je schilderwerk leiden. Als alles daarna droog is, kun je ook de rest van het beschermingsmateriaal opruimen. Hierna kun je genieten van de nieuwe look van je tegels!

Tegels verven tips

We hebben een aantal (generieke) tips voor je voor als je tegels verven gaat!

  • Voordat je begint, ga even met een schuurpapiertje over de kwast in de richting van de haren. Losse haren vallen dan uit zodat ze niet later in je verf zitten.
  • Wil je een tweede laag aanbrengen? Bewaar dan in de tussentijd de kwast en roller ingepakt in huishoudfolie.
  • Het beste is om te schilderen bij een kamertempratuur van rond de 20 graden en als het niet te vochtig is buiten.